HamRadio Deluxe is een programma pakket dat ontwikkeld en geschreven is Simon Brown, HB9DRV en Peter Halpin, PH1PH (Silent Key). Dit is een CAT programma, die een Radio kan besturen via de computer. Deze programeurs hebben een groot aantal radiosets onderzocht, en code geschreven hiervoor. Welke sets er ondersteund worden kun je hier zien.

Ikzelf bestuur hiermee mijn FT897.
Het programma pakket bestaat uit een CAT besturing gedeelte (het hart van het pakket).
In deze module wordt de eigenlijke besturing van de betreffende radio geregeld, die weer gekoppeld zijn aan b.v. het logboek, dx-cluster e.d. Een heel groot gedeelte van de functies van de betreffende radio is hiermee via het toetesnboord en muis te bedienen.
De uiteindelijke werking is afhankelijk van het type Amateurset wat hieraan gekoppeld is.
Verder is dit beeldscherm aan te passen aan de smaak van de betreffende operator.

Daaraan is toegevoegd een module om PSK31 mee te bedijven. De gegevens die ontvangen worden, zoals Call, Naam, Plaats, Maidenhead enz enz. kunnen in het onderste gedeelte (gedecodeerde ontvangst) aangeklikt worden en gecopieerd worden in het onderste rechter gedeelte (groene vlaggetjes) op de schermafdruk hieronder, die naderhand na het afsluiten van de verbinding in het logboek gekopieerd worden, samen met de frequentie, mode en tijd die uit de CAT module gehaald worden.

Een volledig logboek programma is ook toegevoegd. In dit programma kunnen alle gemaakte verbindingen opgeslagen worden, door gebruik te maken van de al anwezige CAT gegevens. Toevoegen van een verbinding gaat heel eenvoudig door gebruik te maken van de ADD (gele ster) knop, die een pop up scherm oproept (zie 2e foto hieronder). Dit popup scherm bevat de al uit de CAT verkregen informatie (tijd, mode, frequentie) en kan tijdens de verbinding aangevuld worden met de Call, naam enz enz.
In het logboek programma kan er gezocht worden op allerlei gegevens zoals DXCC, call, frequentie, of er al QSL verzonden/ontvangen is enz. enz.


In dit dit pupup scherm kan ook informatie uit het DX cluster (hieronder) gehaald worden door op het betreffende station te klikken, waardoor de station call al in het logboek pupup scherm gezet wordt en via CAT direct naar de betreffende frequentie op de aangesloten radio gaat. Daarnaast is het mogenlijk om on-line gegevens uit de QRZ database op internet te halen en deze in het scherm te copieeren.

Zoals eerder aangegeven zit is ook een dx-cluster toegevoegd, waarmee ook eigen spots zijn toe te voegen via internet. Door op een in de lijst voorkomende station naam te klikken wordt er via het CAT gedeelte direct naar de betreffende frequentie toegegaan.

Alle gemaakte verbiningen kunnen zichtbaar gemaakt worden in de mapper module. Deze module kun je dus zien WAAR de betreffende gewerkte stations zich op de aardbol bevinden, mits je in het logboek de maidenhead locator het ingevult

Het is ook mogenlijk om via het tools menu een eigen web pagina te leten updaten met daarin een stream voor het aangeven op welke frequentie men op dat moment zit. (zie startpagia van deze site). Dezelfde technologie wordt gebruikt voor een gebruikers pagina, waar je hetzelfde kan zien, maar dan voor gebruikers van HRD. Deze pagina kun je hier vinden. Natuurlijk zijn deze mogelijkheden optioneel.

Als slot wil ik graag benadrukken dat dit amateur pakket GRATIS is te downloaden en te gebruiken.

Je kunt alle informatie en het programma downloaden op deze site.
Naast deze download en informatie site is er ook nog een ondersteuning forum. Hiervoor moet je wel een geregistreerd gebruiker zijn, maar dit is wel GRATIS !!