Ombouw RS-910 voeding naar 12 volt

RS-910 24v voeding

Menigeen onder de zendamateurs die op de afgelopen Radio-amateurmarkt te Rosmalen is geweest, is langs de stand gekomen van het Museum van Cor Moerman. Deze verkocht de onder andere de inmiddels erg bekende RS9044 zendontvanger. Ook waren de bijbehorende 24 volts 19 Ampere voedingen van het type RS-910 te koop. Dit zijn zeer mooie en behoorlijk goed ontstoorde geschakelde voedingen voor de 35 gulden wat ze kosten. Op een avond kwam ik op het idee om zo'n voeding om te bouwen naar 12 volt. Dit bleek een betrekkelijk eenvoudige klus. Met het volgende stukje tekst mag de ombouw geen probleem zijn.

Layout stuurprint RS-910

De onderdelen layout

1. Schroef de rechterzijkant van de voeding los (3 kruiskopschroeven op het front en 3 op de achterkant tussen de koelribben) en trek (met een klein beetje geweld) de boven en onderkant los. Schroef vervolgens met de vier inbusbouten het printje van het front los. Trek alle kabeltjes los, en vergeet ook het kleine hoekbeugeltje aan de onderkant van de print niet los te maken (dit is de +24v doorvoer vanuit de hoofdprint naar de zekeringen).



Vervolgens kunnen we de modificatie van het regelprintje in drie delen scheiden:

2. Modificatie van de uitgangsspanning

De uitgangsspanning staat via een spanningsdeler op pinnetje 6 van de LM358. Op pinnetje 5 staat een referentiespanning die opgewekt wordt door Q302 (een transistorzener of hoe noemen ze zo'n geval). Eerst was deze referentiespanning ongeveer 12 volt, en deze brengen we nu terug naar een volt of 6 door R311 een stuk te verkleinen. R311 halen we er dus uit (82 K), en vervangen deze door 27 K.

3. Modificatie van de overspanningsbeveiliging

De voeding is voorzien van een overspanningsbeveiliging aan de uitgang. Zodra de uitgangsspanning boven een bepaald niveau komt, zal de voeding beginnen te "hikken" (prachtige zaagtanden op de uitgang !) om te spanning te begrenzen.

Een gedeelte van de uitgangsspanning staat via een spanningsdeler (R302/R304) op pinnetje 2 van de LM358. Om het omklappunt van de compararator te verleggen naar ongeveer 15,5 volt plaatsen we simpelweg op de open plaats van R303 een weerstand van 18K.

4. Zorgen dat de led brandt bij 12 volt uitgangsspanning

Origineel hangt de led via een weerstand van 470 en een 15 volt zenerdiode op de uitgang. Om het ledje weer op 12 volt te laten brangen vervangen we simpelweg Z301 door een weerstand van 220.

Nu is het tijd geworden om de hele handel te gaan testen. Sla het printje weer de voeding in, en sluit alle draden aan. De polariteit van de 3 polige kleine connector is niet belangrijk omdat deze symmetrisch aangesloten is. Vergeet vooral niet om de massa van het printje deugdelijk door te verbinden met de chassis van de voeding ! De hele massaverbinding van de connectors op de achterkant loopt via deze 4 inbusbouten. Als je de voeding aanzet met een slechte massaverbinding naar dit printje zullen de TL431's exploderen, en zal de LM358 met de nodige rookontwikkeling naar de Silicium-hemel verhuizen.Als alles goed gaat (gebeurt soms wel eens) bij het aanzetten van de voeding kan de uitgangsspanning afgeregeld worden met R312 (dit is de potmeter naast de 15uF condensator). Boven de 15,5 volt zal de overspanningsbeveiliging in werking treden en zal de voeding beginnen te "hikken". Werkt alles goed, dan kan de hele handel weer in elkaar gezet worden. De continu stroom die de voeding nu kan leveren bij 12 volt is sowieso 19 Ampere, echter ik heb hem al getest op zo'n 28Ampere voor ˝ uur lang wat geen problemen gaf. Het is geen slecht idee om de originele bedrading van het zekeringen printje naar de connectors weg te halen, en te vervangen door 6mm2 en een tweetal schroefterminals op de achterkant de plaatsen (alle zekeringen parallel hangen en bv. 3,15 of 4 Ampere zekeringen plaatsen). Gooi het originele aluminium achterplaatje weg en maak een nieuw met gaten voor de schroefterminals omdat de gaten van de originele connectoren te groot zijn.

Ik heb reeds enkele voedingen zo omgebouwd, en allemaal met succes (uiteindelijk)..

Het gedrag van de voeding is bij HF gebruik prima, ik heb geen rare verschijnselen waar kunnen nemen bij het voeden van een HF-transceiver, ook straalt de voeding zelf zeer weinig troep uit.

Als laatste wil ik nog effe vermelden dat ik niet aansprakelijk gesteld wil/kan worden voor eventuele (onderdelen)explosies, verbrijzelde lichaamsdelen, radio-actieve stralingsbronnen en dergelijke…..

Succes met de ombouw !



Joost Vossen, PE2JVS

pe2jvs@hotmail.com