DELTALOOP 50 Mhz OP QTH

Voor de 6 meter band was ik al een tijdje op zoek naar een eenvoudige, doch geschikte antenne voor deze band. Aangezien ik geen beams kwijt kan op mijn QTH, moest het een rondstraler worden of een andere soort antenne die weinig ruimte in beslag neemt.
Ik heb een poging gedaan om een J-antenne (foto 1) te maken voor deze band. Dit is echter niet gelukt omdat ik de antenne niet afgestemd kreeg, en daarnaast best wel hoog werd waardoor ik problemen met plaatsing kon krijgen. Vervolgens heb ik draad dipool gemaakt, wat niet aan mijn verwachtingen voldeed. Vervolgens kwam ik op het internet een Deltaloop tegen. Deze heb ik geconstrueerd, maar door de lage opstelling (op shack hoogte) had ik erg veel last van instraling op de zender zelf. Dit heb ik opgelost door de deltaloop naar het dak te verplaatsen waardoor dit probleem opgelost is.

Klik op de foto's voor een grote versie

Voordat we het over de constructie gaan hebben, even wat theorie:
Een Deltaloop wordt gevormd door een gelijkzijdige driehoek, waarvan de basis zowel aan de onder als boven zijde kan liggen en kan op diverse vormen opgehangen worden (foto 5). Afhankelijk van de gekozen vorm straalt de antenne verticaal OF horizontaal af. De effectieve opstel hoogte van de Deltaloop ligt op een halve golf lengte hoog, op dat punt in de Deltaloop waar de afstraling punt een halve golf lang is (stippellijnen in foto 5)
Voor DX verbindingen kan men het beste de twee verticale vormen uit foto 5 gebruiken, nl type B met een opstralingshoek van 27o en type E met een opstraligshoek van 20o, beide vertikaal gepolariseerd.
De overige types zijn horizontaal gepolariseerd, waarbij type A en C een opstralingshoek hebben van 80oen daarmee heel geschikt zijn voor korte afstand communicatie.
Type D heeft een opstralingshoek van 47o en is dus geschikt voor het middel lange afstand communicatie.
Bij het bepalen van de vorm van de antenne is het heel belangrijk dat de voedingslijn niet in het stralingsveld van de Deltaloop komt. Dit beïnvloed in ernstige mate het stralings patroon EN het functioneren van de antenne in de zin van interferentie.
De verdeling van het stralingspatroon ligt voor 1/3 in de beide schuine zijden van de Deltaloop en voor 2/3 in het horizontale deel. De Deltaloop heeft een versterking van 1,5 maal ten opzichte van een horizontale dipool.

Constructie van de Deltaloop
ik heb ervoor gokozen voor de D versie (foto 2) van de Deltaloop. De reden hiervoor is dat ik graag een horizontale antenne wilde hebben, met een makkelijke aansluiting.
De afmetingen van de Deltaloop kunnen berekend worden door 306.3/f in Mhz. Dit geeft de lengte van de te gebruiken draad in meters.
Voor de 6 meter band is dat dus 306.3/50 = 6,13 meter.
Door deze lengte denkbeeldig in 3 te verdelen krijg je de verdeling voor de vorm van de Deltaloop. De uiteinden breng je bij elkaar (foto 3).
De Deltaloop heeft een impedantie van ongeveer 100 Ohm. Deze is aan te passen naar 50 Ohm door 1/4 lambda * verkortings factor (1/4 * 6,13 = 1,53 * 0.66 = 1,01 meter) 75 Ohm kabel te gebruiken.
Voor het gemak nemen we 1,1 meter 75 Ohm TV kabel (we moeten ook nog aanstrippen en vastzetten) en rollen dit om de hand heen. Dit omdat we naast de aanpassing naar 50 Ohm ook gebruik willen maken van deze kabel om een choke te maken om mantelstromen in de 50 Ohm kabel tegen te gaan.
Vervolgens gaan we deze choke onderbrengen in een waterdichte behuizing. Hiervoor heb ik een kabel lasdoos gebruikt, waar ik een PL chasis deel in heb gemonteerd voor de 50 Ohm kabel, en twee roestvrij stalen M4 bouten om de Deltaloop aan te monteren.
**** LET ER WEL OP DAT ER VOLDOENDE AFSTAND IS TUSSEN DE TWEE AANSLUIT BOUTEN !! ****
Het een vervelende gewaarwording als er tussen deze aansluitingen vonk overslag plaatsvindt door de hoge spanningen die daar kunnen voorkomen.
Daarnaast heb ik kabel oogjes gebruikt om de choke in de lasdoos te kunnen monteren (zie foto 4). Tevens heb ik kabel oogjes gebruikt om aan het uiteinde van de Delta loop vast te zetten, om deze weer aan de roestvrij stalen bouten te kunnen vastzetten.
Als laatste heb ik op de aansluiting van de Deltaloop op de kabel lasdoos waterdicht gemaakt door zuurvrije siliconenkit over de aansluiting aan te brengen.

Ervaringen met de Deltaloop (tot 14 juli 2005)
De Deltaloop heb ik op zondag 10 juli opgehangen tussen twee mastjes op mij dak. De antenne staat opgesteld op 300o oost-om. Dat wil zeggen dat de loop naar het noorden richting Hull in Engeland straalt en naar het zuiden richting Venetië in Italië. Uiteraard is dit vanuit een rechte lijn gezien, maar het stralings patroon is elipse vormig en de toekomst zal leren hoe deze elipse loopt.
De antenne geeft een SWR van 1:1 in het lage gedeelte van de band (SSB gedeelte) en begint heel langzaam op te lopen vanaf 50.7 Mhz naar 1:1,4 op 51.1875 Mhz. Geen slecht resultaat dus.
Maandag 11 juli en dinsdagdag 12 juli waren geen condities waarneembaar op de 6 meter band, ondanks de meldingen in het cluster, kon ik (behalve de mengsignalen van de TV's in mijn omgeving) niets waarnemen.
Woensdag 13 juli rond 15.00 UTC echter liep het cluster vol met meldingen en heb inderdaad redelijk veel stations tijdens deze opening gewerkt, waaronder EH (Spanje), YO (Roemenië), YU (Yoegoslavië), IK0 (Corsica), I (Italie), SQ (Polen), LZ (Bulgarije).
Van de meeste verbindingen kreeg ik goede raporten met complimenten over de werking van de Deltaloop. Het verbaaste me overigens dat ik geen G (Groot Brittannië) gehoord/gewerkt heb, die volgens het cluster wel aanwezig waren, iets wat ik wel verwacht had, gezien de richting van de antenne.
Al met al is het me erg meegevallen dat ik zulke verre verbindingen heb kunnen maken. Wel ben ik er achter gekomen dat de 6 meter een band is waar je op moet wachten om verbindingen te kunnen maken en daarom de DX clusters goed in de gaten moet houden. Ik hoop dat ik op deze band net zo veel plezier zal gaan beleven als op de HF banden.