DUPLEX FILTER 2 Meter en 70 cm

Voor een aantal toepassingen wilde ik graag een duplex filter maken. Na een zoektocht op internet kwam ik er een tegen met hetzelfde ontwerp; HB9ABX, Hamradio.nl, VERON Zuid-Oost Drente en een PDF file
Omdat deze vorbeelden allemaal hetzelfde zijn heb ik het ontwerp maar na gebouwd. Ik ga hier niet de hele beschrijving weergeven, maar wel wat aandacht punten.

Klik op de foto's voor een grote versie

Het eerste probleem ontstond al bij het solderen van de diverse onderdelen op het blik. Met gewoon soldeer 60/40 is dit niet te solderen, omdat bij het warm maken van het blikje zoveel energie nodig is dat het plastic van de instel condensatoren gaat smelten. De oplossing hiervoor is om soldeer 60/40 met 1% zilver te nemen en extra soldeervet aan te brengen op de plek waar er gesoldeerd moet worden. (met dank aan PA5082 voor de tips)
Het tweede probleem waar ik tegen aan liep was dat ik geen tranciever heb, die op 500 mW in te stellen is. Dit probleem heb ik opgelost door het filter af te regelen op een meet avond op de VERON afdeling.
De specificaties genoemd in het PDF file en de boven genoemde sites zijn dat er op 2 Meter een demping van het 70 cm signaal is van 51 Db en op 70 cm een demping van het 2 Meter signaal van 56 Db. Na afregelen met profesionele apparatuur is de demping 53 Db van het 2 Meter signaal en 58 Db van het 70 cm signaal. Al met al een mooi resultaat.