OMBOUW KNOPVERLICHTING CONDOR 16

condor16.jpg

Zoals aangegeven ben ik tegen het probleem aangelopen dat de Condor 16 geen verlichting heeft onder de bedieningsknoppen.
Om de verlichting in te bouwen moeten er een paar stappen ondernomen worden. Bij sommige stappen zijn kleine foto's toegevoegd om het een en ander te verduidelijken. Je kunt op deze foto's klikken om deze in een appart scherm vergroot te kunnen bekijken.

1 ste stap: Losdraaien van de kop en uit elkaar halen daarvan
2 de stap: Printen uit elkaar halen
3 de stap: Gaten boren en led's monteren
4 de stap: Led's solderen
5 de stap: Voeding aansluitingen voor leds maken
6 de stap: In elkaar zetten en monteren van de kop
7 de stap: Modificaties uitvoeren
8 EXTRA modificatie; Khz aanduiding in display

Losdraaien van de kop en uit elkaar halen daarvan
De kop van de condor kun je losmaken door met een inbus sleutel de aangegeven schroeven op, zoals aangegeven op ondersaande foto, de kop los te draaien.
schroeven
Je kunt nu de kop eraf halen

Printen uit elkaar halen
De kop bestaat uit een bedieningsfont, met daarin 3 printen. De eerste 2 printen kun je er voorzichtig uit trekken.
Om de laatste print los te krijgen moet je het een en ander doen. Trek voorzichtig de knoppen van de draaischakelaars af. Je kunt nu ook de zwarte schalen, die onder deze knoppen zitten verweideren. Hieronder zitten, om de assen van de draaischakelaars 2 moeren. Deze moeren kun je los krijgen door ze los te draaien met een punttang. Draai vervolgens het huis om en draai drie schroefjes los met een schroeven draaier. Je kunt nu de laatste print verweideren. Op deze print worden de ledjes in de vier hoeken van elke schakelaars gemonteerd. Je hebt nu 3 printjes en een leeg frontje. Het onderste printje met de schakelaars op de onderstaande foto gaan we gebruiken.
schroeven

Gaten boren en led's monteren
Zorg dat het printje vastligt in een klem. Voor het boren van de gaten kun je het beste een Drimmel gebruiken met daarin een boortje van 3mm. We gebruiken het onderstaande printje hiervoor.
printje
Op de onderstaande detail opname zie je dat in de hoeken van de schakelaars een klein puntje in het plastic zit. Dit puntje gebruiken we om het boortje van 3mm te centreren.
schakelaars
Boor nu alle gaatjes in de schakelaars. Wees wel voorzichtig met boren, ander zit je zo IN de schakelaar en dan werkt deze niet meer.
boren
Na het boren ziet het printje er zo uit:
schakelaars
Het beste kun je met een scherp mesje de buitenkanten van de geboorde gatjes wegsnijden, zodat je een "half gaatje" op de schakelaar overhoud. Je kunt nu de ledjes in de gaatjes drukken. Deze blijven vanzelf zitten en hoeven niet gelijmd te worden. Na het plaatsen van de leds ziet het printje er zo uit:
plaatsleds
Zoals je ziet staan alle leds dezelfde kant op. De leds hebben een korte (kathode = - ) en en lange poot (anode = + ).

Led's solderen
Het is nu tijd om de leds aan elkaar te solderen. Voordat we dat gaan die is het handig om evn een rekensommetje te maken. De voeding spanning is 12 Volt. De spanningsval over de leds is in mijn geval (afhankelijk van de soort leds die je gebruikt) 2,2 volt. 12/2,2 volt is 5,45 leds. De accu spanning van een auto is altijd iets hoger dan 12 V, dus kunnen we van 6 leds uitgaan. We hebben 24 ledjes dus moeten we 4 groepjes van 6 leds maken. Let er wel op dat de ledjes in de goede richting met elkaar verbonden worden, dus van + naar - (Lange naar korte aansluiting van de led, waarbij je bij de eerste led begint met een lange poot (+). Na wat uitzoek werk komt het printje na het solderen er zo uit te zien:
ledsoldeer
Op de foto hierboven zie je nog een bruine draad lopen. Deze draad is een overbrugging van het doorboorde printbaantje op de print. Dit HOEFT dus niet het geval te zijn bij elk ombouw project. Loop bij jezelf dus wel even na OF je een printbaan hebt doorgeboort en repareerd dat met en het plaatsen van een draadje

Voeding aansluitingen voor leds maken
We hebben nu dus 4 groepen van 6 leds. Het is nu ijd om de voedingspanning aan te gaan sluiten op de leds. De 4 aansluitingen voor de - kant kunnen we zo op de print solderen. De aansluitpunten hiervoor zitten bij de schakelaars. Ga met een universeel meter na welke punten dit zijn. De schakelaars zin allemaal doorverbonden op de negatieve zijde. Soldeer dus de korte poot van de led serie op de dicht bijzijnde punt van een van de schakelaars.
minsoldeer
Nu is het zaak dat we de positieve (+) zijde van onze 4 groepen leds gaan aansluiten. Dit gaan we doen door alle 4 de voedingspunten van de led groepen te verbinden met EEN draad, die we in een later stadium gaan aansluiten op de mideen frequentprint in de condor zelf. Kies voor deze draad dus voldoende lengte, en let erop dat de lange pootjes van de leds GEEN KORTSLUITING maken met de leds of andere solderingen op de print. Dit kan er zo uitzien:
minsoldeer
Als dit is gedaan, dan kunnen we gaan testen of alles goed is aangesloten. Dit doen we door eenvoudigweg 12 volt op het systeem te zetten. De positieve kant (+) op de aangebrachte draad zetten en de negatieve kant (-) op een van de negatieve aansluitingen bij de schakelaars. Als het goed is moeten nu alle leds oplichten.

In elkaar zetten en monteren van de kop
Zet nu de kop van de condor weer in elkaar in de omgekeerde volgorde zoal in eerste punt is omschreven.
ledprint
De zwarte plek op deze foto is isolatie tape om te voorkomen dat er sluiting ontstaat met de bovenliggende print.
ledprint
Zoals je ziet hou je de voedingsdraad in een hoek.
ledprint
De voedingsdraad soldeer je op de eerte aansluiting van het rijdje doorvoorpennen. Hier staat NA DE ONDERSTAANDE MODIFICATIE +12 Volt op.

Modificaties uitvoeren
De kop van de condor is nu klaar. Rest nu nog om de modificaties IN de condor uit te voeren.
LET OP !!! NA MODIFICATIE KAN ER GEEN STANDAARD KOP MEER AANGEBRACHT WORDEN OP DEZE CONDOR !!!
Pak nu de condor.
condor
We moeten op de middelste print zijn, dus moeten we een print verweideren, en dat moet dan wel de HF print zijn. We moeten de condor dus omdraaien.
hfcondor
Deze HF print kunnen we verweideren door de 8 schroeven op de print los te draaien en de print eruit te halen.
De modifictie bestaat uit het aanbrengen van een doorverbinding op de doorvoerpennen en het onderbreken van een printbaan.
modcondor
Er moet een draadje gesoldeerd worden van pin 15 (rechts op de foto) naar pin 2. Vervolgens moet de printbaan die aan pin 2 zit doorgehaald worden (zie foto)
doorverbinding
Nu zijn alle modificaties NODIGE modificaties uitgevoerd om de leds te laten functioneren en de HF print kan weer terug gemonteerd worden.

EXTRA modificatie; Khz aanduiding in display
In het display staat er achter de frequentie uitlezing een punt. In de amateur wereld is het gebruikelijk dat er tussen de Mhz en de Khz een punt staat. Dit is eenvoudig te realizeren omdat er in alle cijfersigmenten al een punt is opgenomen, alleen de laatste is aangestuurd in de condor. Door een draad door te verbinden is het mogelijk om de punt tussen de Mhz en de Khz aanduiding opte doen lichten. Ikzelf heb ervoor gekozen om ook de scheiding tussen Khz en Hz te laten bestaan.
dotmot
Hoervoor moet je dus een draadje solderen op de display print (zie foto).
Hoeft verder dus geen uitleg. Kwestie van soldeerpunten tellen.
Deze modifeceringen werken tot op heden zonder problemen. Vooral in het donker is dit heel handig.

Met dank aan PA3EKI en PE5SA voor hun inormatie op internet.