ANTENNESTROOM METER

In de nieuwsgroep ronde op 80 mtr werd er op een bepaalt moment over open voedingslijnen gesproken, met als hoofdlijn dat het belangrijk is om te zorgen dat in de beide benen van een dipool en de voedingslijn gelijke stromen lopen, zodat deze stromen in de voedingslijn met elkaar in fase lopen, zodat straling van dze voedingslijn voorkomen wordt.
De vraag die toen opkwam was hoe je dat kan controleren. Gert-Jan Dam (PA1G) heeft toen een antennestroom meter ontwikkeld. Daar ik me de relevantie hiervan realiseerde ben ik deze meter ook gaan maken.

Klik op de foto's voor een grote versie

Het schema ziet er als volgt uit:

Zoals je ziet op de tweede foto is de trafo 1:30 ingineus opgebouwd. Voor die ene wikkeling wordt gewoon een stukje coax gebruikt, waarvan de mantel aan de zijde van de meter wordt kortgesloten. Dit is gedaan om exra scheiding te krijgen tussen de te meten stroom in de kern van de coax. Voor de rest is he vrij simpel te bouwen. De onderdelen kun je allemaal bij Conrad bestellen, behalve de meters en de ringkernen. Deze zijn op de beurs van DNAT (duits-nederlands amateur treffen) in Bad-Bentheim voor een prikje gekocht van een poolse handelaar.

Met dank aan Gert-Jan (PA1G) voor het bedenken van de schakeling.