HF TUNER

Om de dipool op het QTH en voor de dipool bij portabel gebruik enigzins te kunnen gebruiken, is er een tuner nodig om de FT 897 af te kunnen stemmen op de juiste impedantie van de dipool. Let wel, het is aanpassen naar wat de FT897 wil zien, niet het aanpassen van de antenne zelf !!!
In mijn overwegingen voor de tuner heb ik een aantal zaken nader bekeken. Een van mijn wensen is om een tuner te hebben die voor alles inzetbaar is, moet dus zowel coax, open line als longwire kunnen tunen op elk mogelijke locatie.
Ik heb diverse tuners, zowel koop als zelfbouw de revu laten passeren en ben daarnaast ook een aantal ervaringen van mede-amateurs gaan navragen.
Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een zelf bouw tuner zoals je die hieronder kunt vinden.

De tuner
open gemaakt
het binnenwerk
het schema
de shack
Klik op de foto's voor een grote versie

Ik ben helaas niet in het bezit van een goed electronica teken programma, dus heb ik dit schema maar in word gemaakt, niet echt optimaal, maar wel duidelijk (zie foto 4).
Als basis heb ik gekozen voor een T tuner. De reden hiervoor is dat ik zowel coax als open lijn wil kunnen tunen. Om het tune bereik te kunnen vergroten heb ik over de draai-condensatoren een aantal vaste condensatoren geplaatst, die schakelbaar zijn.
Om open lijn te kunnen gebruiken is er een 1:4 balun nodig en voor een eventuele longwire een 1:9 balun. Deze baluns kunnen ingeschakeld worden naar behoefte door een draadbrug op de betreffende outlets te zetten. Zodoende blijft de tuner multifunctioneel.
Alle onderdelen zijn op amateur markten verzameld en de totale kosten zijn ongeveer 50 euro, wat een heel stuk goedkoper is dan de commerciele tuners die rond de 2 3 honderd euro liggen.

De tuner heeft zijn diensten goed bewezen, zowel in de shack, in het veld als /a bij diversen gebeurenissen en ben zeer te spreken over het uiteindelijke resultaat.

Met dank aan Henk, PA3Z en Hans, PA1HR voor hun raad en medewerking