CONDOR 3000

 

De Condor 3000, ook wel bekent als SE550 is een leuke set om mee te experimenteren. De UHF versie heeft 2 versie's, n.l. een Traxis en een confencionele versie. De Traxis versie werd voornamelijk in het Traxis netwerk van de PTT gebruikt en is te herkennen aan de rechter boven knop (zie foto boven) met het gevaren driehoekje en de rode rand er omheen. Het verschil tussen deze twee versies bestaat uit de eprom versie en de in het toestel verwerkte opties. De Traxis versie werkt alleen op de eprom, terwijl de confencionele versie ook gebruik maakt van de (in alle versies ingebouwde) eeprom waar de kanaal indeling wordt bepaald, voorzien is van subaudio en ZWEI (optioneel).
De meeste 3000 Condor's zijn van het Traxis type, en moeten worden aangepast om door ons Radioamateurs gebruikt te kunnen worden. Er moet een nieuwe 27512 eprom gebrand worden met de zogenaamde 402 software versie, en er moet een backup batterij geplaatst worden. Daarnaast moet de eeprom voorzien worden van de software matige kanaal indeling. Deze kanaal indeling kan met speciaal hiervoor gemaakte software bepaald worden. Informatie over deze onderwerpen, de programeer software en het 402 eprom file kun je hier vinden. Om de software data in de C3000 te krijgen heb je óf een programeer slede nodig óf een speciaal hiervoor gemaakte kabel, die je hier kan vinden.
Ik heb het voor elkaar gekregen om de kanalen zodanig in te delen dat als je de laatste digit van de Mhz en de eerste twee digits van de Khz aanduiding van het kanaal ingegeeft, je dan naar de betreffende frequentie gaat. Dus wil ik naar 433.525 Mhz gaan, moet ik intijpen 352 en dan enter. De software is een DOS applicatie en moet ECHT onder DOS envirement werken. (dus geen Microsoft XP). Daarnaast is het aan te raden om niet een al te snelle PC te gebruiken om de data naar de Condor te schrijven (maximaal een 700 Mhz PC).
Wat het programeren van frequenties betreft moet je er rekening mee houden dat boven de 435 Mhz de gevoeligheid van de ontvanger EN het uitgezonden vermogen drastisch afneemt, omdat de varicaps, die de eigenlijke frequenties regelen aan de hand van de software, de betreffende spanningen niet aan kunnen. Dit is echter niet zo simpel op te lossen en vergt veel gespecialiseerde kennis.

De condor 3000 (ook 16 en 46) maken gebruik van een slede. Informatie over de aansluitingen hiervan kun je hier vinden.

Hieronder een aantal screen dumps om een idee te geven wat er allemaal geprogrameerd kan worden.

Onder dit gedeelte kun je data van schijf halen, data opslaan, en data overzetten
naar de C3000
Dit is de kanaal indeling, waar je 500 kanalen in kn zetten inclusief eventuele shift's.
Op deze manier kun je van 430 - 435 Mhz programeren.
Bij mij staat alles in fase modulatie, i.p.v. frequentie modulatie.
Per kanaal kun je een tekst zichtbaar maken in het display (1 in foto hieronder)
Wel zo handig om te kunnen zien op welke frequentie je afgestemd bent.
De scherm lay-out kun je geheel zelf bepalen, alsmede de functies van de
knoppen (in ander menu in te stellen)
Er zijn 9 scan banken in te stellen met 16 frequenties (op kanaal nummer).
Deze scanbank scaned een gedeelte van de repeaters.

Met deze set kun je dus van alles uithalen en instellen, afhankelijk welke opties er in de Condor zijn aangebracht (CTCSS, ZVEI enz), en kan door middel van programering voor vele dingen gebruikt worden.
Als er iemand nog vragen heeft kan deze of gene mij natuurlijk altijd een e-mail sturen, en dan kan ik proberen om daarop een antwoordt te vinden.

Met dank aan PA3EKI en PA0RPA voor de informatie.