HF VERTICAL

Klik op de foto's voor een grote versie

Na lange tijd wilde ik eens proberen om met een HF vertical te gaan werken. Ik heb eerst eens gezocht op internet wat zoal de mogelijkheden zijn om in het veld, op een zo simpel mogelijke manier, een werkende antenne te maken. Ik kwam al snel uit op de "Fiberglas-Telescop-Tower" van DK9SQ. Op internet kam ik een constructie tegen wat naar mijn idee wel eens zou kunnen gaan werken.
De bestelling was snel geplaatst en redelijk snel ook in huis, waarna ik aan de constructie kon gaan werken.
Volgens het artikel uit de constructie link heb ik eerst een cirkel van 1,5 mm intalatiedraad gemaakt en daarop 16 draden van 2,5 meter gesoldeerd, met een aansluit stuk voor de kabel (foto 2 en 3)
Vervolgens heb ik de 10 meter draad klaar gemaakt door aan een uiteinde de tweede pool van de aansluiting te monteren, waarn de mast met de draad IN de gemaakte cirkel wordt geplaatst (foto 4).
Ik heb lang over een mogelijke koppeling nagedacht om de 300 Ohm lintkabel op een envoudige wijze te monteren aan de antenne en ben uitgekomen op de PowerPole 30, die door DARES Zeeland wordt gebruikt.

Nadat de antenne gemaakt was werd het tijd om deze uit te gaan testen. Samen met mijn vriend PE1OXV zijn we naar Schiedam gegaan om daar daar de praktijk test uit te gaan voeren. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van mijn nieuwe tijdelijk portabele onderkomen (foto 1) samen met de gebruikelijke portabele uitrusting.
Tijdens het maken van diverse verbindingen die dag ben ik er achter gekomen dat de antenne wel functioneerd, maar dat voor "europa werk" de HF dipool toch beter werkt. Ik moet daarbij wel vermelden dat de gemaakte HF vertical beter werkte met Ierland, wat met de dipool haast niet te werken was.
Eerlijkheids halve moet ik er wel bij vermelden dat er weinig condities waren op de betreffende dag om een goede indruk te krijgen van deze antenne. WORDT DUS VERVOLGD !!!