HF DIPOOL OP QTH

Voor het HF gebruik heb ik gekozen voor een draad antenne. Dit omdat ik in een gedeelte van Ossendrecht woon dat bestaat uit laagbouw met smalle tuinen. Ikzelf vindt het een groot bezwaar als je in een dergelijke omgeving een grove mast gaat plaatsen met alle gevaren van dien.

Draad antennes heb je in verschillende vormen, dipool, inverted V, met traps enz.
Ik heb naar een praktische oplossing lopen zoeken en met navragen van ervaringen van andere amateurs op de volgende oplossing gekomen.
Ik vond dat ik het maximum haalbare moest uitvoeren, maar zat met een beperking dat ik hooguit 30 meter weg kan spannen. Dit heb ik dus ook gedaan door in de voor en achter tuin twee 5 meter hoge palen weg te zetten om de benen van de dipool op hoogte te krijgen. Dit is dus uiteindelijk een inverted V, bestaande uit geplastificeerd ijzerdraad waslijn, geworden.

Klik op de foto's voor een grote versie

Het spreekt voor zich dat een dergelijke antenne niet zonder tuner te werken is. Hiervoor heb ik dan ook een tuner gebouwd, waarover je hier informatie kan vinden.
Met deze opstelling heb ik een tijdje gewerkt, maar kwam erachter dat ik op de hoge HF banden de zaak moeilijk aan te passen is. Hiervoor heb ik een oplossing gevonden door op het voedingspunt van de antenne een tweede dipool te zetten van twee maal 3,5 meter. Deze combinatie werkt heel goed.

De antenne installatie is geplaatst in mei 2003 en in maart 2004 kreeg ik van de gemeente een brief thuis dat ik een illegaal bouwwerk zonder vergunning had staan. Hier bedoelde ze de palen met het daarin gekoppelde erfafzetting. (zie eerste foto). Nadat ik hiervoor een bouwaanvraag had ingedient bij de gemeente werd deze afgewezen omdat de paal niet voldeed aan het bestemming plan en niet in het straatbeeld paste, ondanks het feit dat k onderbouwd had WAAROM ik voor deze oplossing had gekozen. Dit probleem heeft via een advocaat en met behulp van het boekwerk "amateur radio antennes, juridische leidraad" uiteindelijk geresulteerd in het feit dat de gemeente uiteindelijk in opdracht van de bezwaar commissie, die redeneerd dat de gemeente hun huiswerk niet goed hadden gedaan (lees geen intresse in de zaak, lullig ambtenaren gedoe), toch een bouwvergunning heeft afgegeven per 10 juni 2005.

Terug naar de draad antenne. De voedingslijn wilde ik in open lijn vorm houden en heb voor de goedkoopste oplossing gekozen door deze zelf te maken van hetzelfde geplastiviceerd ijzeren waslijn. Voor de spreiders heb ik 5/8 electriciteit buis gebruikt, waarin ik gaatjes heb geboord waardoor de draad is gegaan. Om de spreider op zijn plaats te houden heb ik 'in' de speider een tijrapje gezet (zie foto's hieronder)

Klik op foto voor grote versie

Zover zo goed..... nu nog het laatste probleem, hoe krijg je de voedingslijn de shack in. Hier heb ik lang over nagdacht, totdat ik iemand op het Nederlands Talig Amateurnet hoorde praten over een doorvoer door de muur heen.

Op een amateur beurs kwam ik isolatoren tegen en deze heb ik gebruikt voor het maken van de doorvoer. Deze bestaat uit 2 stuks M6 draadeind, met dubbele moeren, waartussen kabelschoentjes geplaatst worden met daaraan de zelfgemaakte voedingslijn.

Klik op foto voor grote versie

Ik werk al geruime tijd met deze antenne installatie en deze oplossing bevalt me prima, ook gezien dat er weinig andere alternatieven zijn voor mij.