OMBOUW RADIO SYSTEM RS910 VOEDING

De RS910 voeding is in het verleden gebruikt, samen met de RS9044 zendontvanger, in het AFT2 autotelefoon netwerk. Via het Museum Jan Corver hebben de voedingen en zendontvangers hun weg gevonden naar Radio zendamateurs.
De voedingen hadden in dit AFT2 netwerk een spanning van 24 Volt bij 19 Ampere.
Joost Vossen, PE2JVS, heeft een redelijk eenvoudige manier gevonden om deze voedingen om te bouwen naar 12 volt. De ombouwbeschrijving kun je hier vinden.

Klik op de foto's voor een grote versie

In het ombouw document wordt er gesproken over een regelprintje, waar de ombouw op uitgevoerd wordt. Deze print is aangegeven op de eerte foto hierboven.
Op de achterkant zitten twee aansluitingen, waar de RS9044 door gevoed werden. Deze aansluitingn moeten verweiderd worden, waardoor er twee gaten overblijven. Deze zijn echter te groot om daar aansluit terminals in te monteren. Hiervoor moet dus een ander aluminium plaatje voor gemaakt worden (zie foto 2 en 3). Op dit plaatje wordt ook het 220V. netfilter in onder gebracht. Op foto 3 is heel goed te zien dat er over het netfiter ook nog een flinke condensator heen staat om de inschakel piek te onderdrukken.
De uitgang stromen worden afgezekerd door een 8 tal glaszekeringen van 4 ampere. Op de regelprint zitten 2 oranje stekkers met daarop de negatieve en de postitieve aansluitingen. Deze aansluitingen moeten uiteindelijk op de uitgang terminals aan de achterkant aangesloten worden.
Ik heb ervoor gekozen om alle aansluitingen vanaf de regelprint bij elkaar te solderen (alle zwarte draden (negatief) bij elkaar solderen en alle gekleurde draden (positief) bij elkaar solderen). Vervolgens een flinke kronsteen genomen, waar deze solderingen op gemonteerd worden en aan de ander kant van de kroonsteen 6 mm2 koper naar de uitgang terminals te brengen.

Ervaringen in het gebruik

De voeding is in het gebruik goed stabiel. In de 3 jaar dat deze in gebruik is heeft er nog nooit een probleem voorgedaan.
Na de ombouw heb ik de voeding getest door 6 autolampen van 55 watt parallel over elkaar heen te zetten en aan te sluiten op de voeding. Deze hebben een half uur zonder problemen aan gestaan. het gevolg was wel dat het heel warm werd in de shack en je een zonnebril op moest zetten om iets te kunnen zien.
De voeding echter bleef gewoon zijn werk doen.
Ook in de combinatie met de FT897 werkt de voeding erg goed. Op de HF banden is niets waar te nemen van enige storing niveu afkomstig van deze voeding. Dit heb ik geconroleerd door op verschillende banden te luisteren en vervolgens over te schakelen op een flinke accu, waarbij er geen verschil in ontvangst op de FT897 is waar te nemen.