EXTERNE SPEAKER

Sinds 2 jaar (mei 2005) ben ik in het bezit van de FT897. Omdat ik deze set vaak gebruik op HF, wilde ik een betere geluid kwaliteit in de vorm van een externe speaker, omdat het geluid dat geproduceerd wordt door de set me vaak heel onrustig in de oren klinkt. Bij andere radiozendamateurs die een externe speaker gebruiken, heb ik wel eens geluister, waarbij het geluid heel wat aangenamer is om aan te horen.
Met deze ervaringen ben ik eens gaan kijken naar externe speakers van de fabrikanten van gangbare amateur radio's. Hier ben ik erachter gekomen dat deze hoge prijzen vragen voor hun producten. Vervolgens ben ik eens gaan kijken of er tweede hands nog wat te vinden was, wat sporadisch voorkomt. Op de grote radio amateur markten blijken de vraag prijzen ook al astronomisch te zijn, dus ben ik gaan denken aan zelfbouw. De vraag is dan gelijk waar dan een externe luidspreaker aan moet voldoen. Op internet is ook heel weinig te vinden op dat gebied.
Via de homepage van PA0NHC ben ik op het spoor gekomen van zelfbouw. Dit heeft geleid tot deze uitvoering van de externe speaker.
Ik heb besloten om de bouw van de speaker in 3 stadiums ui te voeren:

    1 bouw van de speaker
    2 electonica in de speaker
    3 afwerking van de speaker
    4 ervaringen

De bouw

Op de homepage van PA0NHC raad hij aan om de speaker kast van 18 mm MDF te maken en de speaker kamer op te vullen met filter watten. Deze raad heb ik over genomen. Daarnaast wil ik ook een mogenlijkheid hebben om eventueel de klank kleur van de speaker bij te kunnen regelen via een toonregeling. Voor de keuze van de speaker zelf heb ik gekozen voor de Visaton W100S (specificaties foto 1) en wel de 4 Ohm versie omdat dit gevraagd wordt van de set.


specifcaties
eerste gedeelte
in lijmklem
het front gedeelte
alles goed inlijmen
zo gaat tie goed
Klik op de foto's voor een grote versie

Om te beginnen heb ik een aantal 20*20 plankjes 18 mm MDF gezaagd en in elkaar gezet.(foto 2)
Ik wilde de speaker zelf laten verzinken in het ombouwsel om deze te beschermen tegen indrukken. Dit wordt verder in de afwerking aandacht aan gschonken. Daarnaast wilde ik nog een ruimte overhouden om eventuele regelknoppen op te kunnen monteren (foto 3)
Als motage methode heb ik houtlijm gebruikt, en als extra duvels om de kanten bij elkaar te houden, omdat ik een netjes afgewerkt geheel wil hebben, zonder schroeven.

de lege kast
benodigde onderdelen
aanbrengen filterdoek
en biertijd
in werking
Klik op de foto's voor een grote versie

Op foto 6 is te zien hoe de lege kast er uiteindelijk uitziet. De duvels die nu nog zichtbaar zijn aan de buitenkant worden ietjes verder doorgeslagen zodat deze na de afwerking niet meer zichtbaar zijn. Het open gedeelte wordt VOORLOPIG voorzien van een afschroefbaar deel omdat er in de volgende stap nog electronica ingebouwd moet worden.
Op foto7 zijn de verder benodige onderdelen te zien, speaker, filterdoek, aansluit draad en op foto 8 is te zien hoe je eerst het filterdoek in de kast aanbrengt, voordat je de speaker zelf gaat plaatsen. Voordat je hier verder gaat moet je ook zorgen dat de aansluitdraad naar binnen is gebracht en daarna voorzien is van stekkerschoentjes.
In dit stadium is het een goed idee om even uit te blazen en jezelf te voorzien van geest verruimend vocht.
Nu we weer helder kunnen denken, kan de speaker zelf ingebouwd worden en aangesloten worden. Vervolgens de rest van het filterdoek in de box doen en het geheel dicht schroeven.
Op foto 9 is de speaker box in bedrijf te zien.

De electronica

Deze sectie moet nog gedaan worden. ik ben nu aan het onderzoeken HOE ik een geschikte vorm voor de toonregeling voor dit geheel zou kunnnen ontwerpen. Eventuele ideeën zijn natuurlijk altijd welkom via
e-mail
WORDT VERVOLGD !!


De afwerking

Ook hiervoor geld.......... WORDT VERVOLGD !!


Ervaringen met de zelfbouw externe speaker

Na de bouw heb ik de externe speaker aangesloten op de set. Het viel me direct op dat het beoogde doel voor een groot deel bereikt was. Het is een genot om nu naar een drukke frequentie te luisteren. Het schelle geluid dat uit de FT897 komt als er ruis op die frequentie staat is veel aangenamer om naar te luisteren.
Wel heb ik de indruk dat het daardoor iets moeilijker wordt om de scheiding tussen ruis en een heel zacht station te kunnen onderscheiden, echter hiervoor heb ik de IF-shift op de set tot mijn beschikking.
Daarnaast speelt het wennen aan het geluid natuurlijk ook een rol. Bij goed waarneembare signalen (>S5 bij S2 ruisvloer) is het een genot om naar een uitzendend station te luisteren.