YAESU FT 897

ft897.jpg

De FT897 is een universele radio die uitermate geschikt is om in het veld te kunnen gebruiken. Sterker nog, hij is mede hiervoor ontwikkeld. Het is mogelijk om IN de radio speciale accu's te plaatsen waardoor dit een portabele set wordt. Daarnaast kan hij natuurlijk op een accu en andere spanningsbronnen worden aangesloten.

De FT897 is in zijn radiotehnisch ontwerp hetzelfde als de FT847 en de FT857. Bij de ontwikkeling van deze set is de digitale ondersteunig goed ondersteund. De bediening van deze set is even wennen, door de multifunctionele menu toetsen A, B, en C. Als je eenmaal door hebt welke functies waar zitten, is het makkelijke werken. Met name de DSP, IF shift en de Attenator (-10 Db) is een door mij veel gebruikte combinatie om met name op de drukke banden (40 Mtr) de stations uit te kunnen filteren. Yaesu heeft als extra een SSB filter (2,3 Khz) en een CW filter (500Hz) Deze filters dragen NIET ECHT een verbetering ten opzichte van het gebruik van de DSP, IF shift en Attenator, vanwege het feit dat de radio standaard is uitgerust met een 2,4 Khz filter. Als je toch een SSB filter wil gebruiken, kun je beter het Inrad 720F (2.0 Khz) filter gebruiken. Een vergelijk tussen het Yaesu en het Inrad filter kun je hier nalezen.

Een filter inbouwen is redelijk eenvoudig. HIER kun je nalezen hoe je dat installeren.

De meeste amateurs gebruiken voor het afstemmen van de antenne's een extrene tuner. Yaesu heeft ook hieraan gedacht door een bijpassende automatische tuner FC30 als optie voor de FT897 te ontwikkelen. Deze tuner werkt op zich goed, als je tenminste met afgestemde antenne's werkt, die een staande golf marge hebben tot 1:1,8. Daarboven werkt deze tuner niet meer. Een beter alternatief is de LDG tuner AT897. Deze heeft dezelfde afmetingen als de FC30, maar met het verschil dat staande golf aanpassingen van 1:10 tot de mogelijkheden behoord, EN als extra is er op deze tuner een extra CAT poort gemaakt, zodat CAT besturing EN autotuning naast elkaar gebruikt kunnen worden, wat met de fc30 niet mogelijk is.

Nu we het toch over CAT hebben, ik gebruik met grote tevredenheid het programma HamRadio Deluxe van HB9DRV. Dit programma heeft een erg veel functionaliteit. Uitleg hierover kun je hier vinden.

Om CAT uit te kunnen voeren moet je een verbinding hebben tussen de set en de computer. Hiervoor is op de set een CAT poort te vinden. Deze verbindt je met een RS232 kabel naar een COM poort op de computer. Yaesu heeft hiervoor een speciale kabel (CT62). Deze is echter erg prijzig, net als de audio kabel (CT39A) en zijn echter zelf heel goed te maken. Echter dit valt een beetje groter uit dan de Yaesu kabel. In de Yaesu kabel (CT62) is een smd MAX232 opgenomen, en dat is een beetje moeilijk te solderen. Men kan echter via een klein kastje een volledige interfase maken, waarin ook de audio verbinding met de soundcart van de computer is verwerkt. Zodoende kun je zowel digitale communicatie EN CAT via een kastje uitvoeren. Hoe je dat in elkaar zet kun je hier vinden.