DARES is een idee, dat het eindelijk mogelijk maakt (zoals met name in America (ARES), Groot Britagne (Raynet), en België (Radio NootNet) dat Nederlandse Radio Zendamateurs in staat stelt om georganiseerd hulp te kunnen bieden in die omstandigheden dat andere commnicatie middelen het af laten weten. Met "georganiseerd" moet worden gelezen dat deze organsatie de rand voorwaarden ontwikkeld om eventuele nood communicatie in goede banen te leiden, volgens afspraken die met de overheden zijn gemaakt. Wat precies de doelstellingen zijn kun je hier lezen
In het begin van het bestaan van DARES ben ikzelf betrokken geweest bij de eerste ontwikkelingen hiervan. Naderhand heb ik me vanuit tijd inverstering problemen me terug getrokken tot op het regionale nivo, de eigenlijke mensen die het moeten doen dus.
De huidige organisatie van DARES bestaat uit een 3 tal lagen, n.l. De landelijke laag, bestaande uit landelijk coördinatie station PI9D. Daaronder komen de regio's, die de coördinatie op regio nivo voeren. Als laatste komt de regio groepen, die bestaan uit een aantal mensen die ingezet worden op locaal nivo en die dus voor de eigenlijke verbindingen zorgen op locaal nivo.
De regio groep Bergen Op Zoom, waarvan ik de coördinator ben, bestaat uit een aantal zendamateurs en luisteramateurs, die regelmatig kleine (al dan niet Landelijk georganiseerd) oefeningetjes en testen doen. Hiervoor heb ik een goed doordachte en functionerende Nood uitrusting samengesteld. Op de ineternet site van deze groep (zie link) kun je foto's en verdere informatie vinden.
Sinds september 2009 heb ik de taak van Plv regio coördinator van DARES Regio 20 op me genomen. Samen met de Regio Coördinator hebben we als belangrijkste taak om Regio 20 "klaar te stomen" voor het aangaan van de waakvlam overeenkomst met de Veiligheidsregio 20. Dit houdt onder andere in dat er een grondslag moet zijn waar onze medewerkers vanuit moeten gaan werken. Dit heeft vorm gekregen in een "lijvig" werkboek. (met dank aan de mensen van DARES R19). Hierin staan naast de procedures ook belangrijke strategische gegevens, waaronder een overzicht van belangrijke punten met adresssen en plaats coördinaten van de 25 gemeentes in deze veiligheidsregio. Dit werkboek is bij het eerste gesprek aangeboden aan de veiligheidsregio contact persoon, die aardig onder de indruk was.
Naast dit werkboek moeten onze mensen ook getraind worden in het gebruik van het werkboek en natuurlijk in de praktijk. Hiervoor houden we regelmatig berichten oefeningen en gaan we op korte termijn praktische technieken oefenen in het veld.
Het is zeker niet de bedoeling dat Nood communicatie op basis van hyrargie plaatsvindt.
Het is echter wel handig dat er in deze gevallen contact wordt gezocht met de locale groepen of met de regio coördinator , en de aangegeven aanwijzingen van deze stations op volgen. Met name de regio groep kan snel informatie doorspelen naar de betreffende belanghebbende, omdat deze getraind zijn hierin. Het zal ZEKER niet zo zijn dat een zendamateur die betrokken is in een noodsituatie, niet verder meewerkt in het berichten verkeer, sterker nog deze zal hier onderdeel van uitmaken.
Indien een zendamateur in een dergelijke situatie beland dan is het handig om af te stemmen op de volgende frequenties, (frequenties tussen haakjes zijn tweede keus frequenties):
Op 2 meter: 145.500 MHz (145.550 MHz) of locale repeater
Op 70 cm: 433.500 MHz (433.550 Mhz) of locale repeater
Laten we maar hopen dat dit soort communicatie in de toekomst nooit nodig zal zijn, maar het kan geen kwaad om hierin geoefend te zijn. Dit kan heel goed een leuke invulling van de hobby zijn.
Voor directe nood communicatie heb ik inmiddels een noodkoffer gemaakt, die multifunctioneel inzetbaar is.