COMDOR 16 VOOR ECHOLINK


Op deze pagina vindt je meer informatie over het gebruik van een Condor 16 voor een Echolink node.
Op de condor 16 pagina van deze site vindt je wat algemene informatie over de Condor 16. Hier vindt je ook de aansluitingen voor deze condor 16 op de radio zelf en op de sleede.

De Condor 16 heb ik gekozen als tranciever voor de echolink node, omdat deze hier voorradig is, en er (in de persoon van PA0RPA) genoeg kennis aanwezig is om deze te modificeren.
Het plan om de repeater PI3BOZ via een Echolink node te koppelen, stuitte al direct op problemen. Op dezelfde frequentie is er met condities een franse repeater te horen. Deze komt normaal door de squels heen, en dus ook bij de node. Dit hebben we opgelost door in de condor de ontvangst kringen met een factor 10 te ontregelen. Normaal ligt de ontvangst gevoeligheid op 0,3 uV. Dit is terug gebracht naar 3 uV en is daarmee dus behoorlijk doof te noemen. Het gevolg hiervan is dat de node tot nu toe geen last meer heeft van de franse repeater, maar wel voldoende signaal ontvangt van repeater PI3BOZ
Het volgende probleem was om een DCD signaal (lees squels open) naar de computer te kijgen. Na het bestuderen van een aantal schema's kwamen we erachter dat op de 15 pol aansluiting achter op de condor, een ansluiting zit met de notatie NC. Dit is een aansluiting die via de printen door de gehele set loopt en normaliter niet gebruikt wordt. Op deze printsporen kan willekeurig signalen naar buiten gebracht worden. We hebben dus ook dankbaar gebruik gemaakt hiervan door het led signaal van de squels indicatie op deze baan door te koppelen, en zodoende door te voeren naar de computer op de DCD pen van de RS232 aansluiting.
Naast deze twee modificaties zijn er verder geen verbeteringen nodig.
Wel is het zo dat de instellingen van de geluidskaart tot het maximum zijn open gezet. Dit heeft te maken met het hoge nivo van audio die de Condor nodig heeft. Dit zou eventueel nog op te lossen zijn door een lichte versterking in de interface in te bouwen, maar hiervoor heeft de noodzaak zich nog niet voorgedaan.
Op dit moment functioneerd het geheel naar behoren en er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de node door verschillende stations.

Met dank aan PA0RPA, NL12339, PA5082, PE1HUC en PE1BIA voor hun kennis, donaties van middelen, medewerking en rapporten.