ECHOLINK REPEATER PI3BOZ


ECHOLINK IS VANAF 12 MAART 2008 TIJDELIJK OFF-LINE VANWEGE
COMPUTER PROBLEMEN

 

Sinds 21 februari 2006 ben ik (PE1OPM) aan het experimenteren met het zogenaamd Internet Radio Linking. De achterliggende gedachte voor dit experiment is de bruikbaarheid na te gaan om toe te passen voor DARES noodcommunicatie. Ik gebruik hiervoor het programma Echolink en deze maakt gebruik van het Voice over IP.
Het echolink programma kan hier worden gedownload en kan alleen gebruikt worden door gelicencieerde zendamateurs. Dit wordt gecontroleerd door de makers van dit programma. Men moet een kopie van de zendmachtiging e-mailen en na goedkeuring krijg je toegang tot het systeem. Deze procedure is eenmalig.

Vanuit Ossendrecht wordt de repeater van Bergen Op Zoom, die uitzend op 145,6875 Mhz, doorgezet via een Condor 16 zendontvanger die gekoppeld is met een computer (cpu 700 Mhz, 383 Mb geheugen), die op zijn beurt weer gekoppeld staat op internet, naar de servers van Echolink. Dit gebeurt met toestemming van de repeater commissie van PI3BOZ.
Het Echolink systeem maakt gebruik van zogenaamde nodes. Dit zijn stations die toegelaten zijn tot het systeem en daarvoor een nummer hebben gekregen. Het node nummer voor PI3BOZ is 279077 en staat in de lijst in het Echolink programma als PE1OPM-R.
Met Echolink is het mogelijk om in verbinding te komen met elk aangesloten node waar ook ter wereld.

Wat kun je hiermee

Je kunt vanuit het Echolink programma met elke aangesloten node communiceren via de aangesloten microfoon op je soundkaart, dus ook met PE1OPM-R. Deze call kun je in de lijst opzoeken en door op de call te klikken ben je verbonden met de betreffende call.

Naast het eigen gebruik van het programma door andere amateurs kan het hierboven beschreven systeem ook met DTMF benaderd worden. Door een DTMF code die gekoppeld is aan een bepaald station uit te zenden op de repeater, wordt er door het systeem gezocht naar het desbetreffende nummer. Hier kun je eventueel een node nummer opzoeken.
Wordt dit nummer door het systeem gevonden dan wordt de boodschap Connected to gevolgd door stations call uitgezonden. Daarna kan er gesproken worden. Het tegen station kan dan alleen terug praten als de repeater is afgevallen.
Als de ingegeven DTMF code NIET wordt gevonden door het systeem, dan wordt de boodschap 1234 Not Found uitgezonden door het systeem (1234 is de ontvangen code).
Indien het QSO beëindigd wordt kun je de verbinding verbreken door de DTMF code # uit te zenden. Het systeem geeft dan de boodschap stations call Disconnected.

De opstelling van het PE1OPM-R systeem is nu in testfase. Zoals in de aanhef wordt aangegeven is het de bedoeling dat dit systeem ten dienste komt te staan van DARES noodcommunicatie.
Daarnaast is het de bedoeling dat dit syteem 24 uur per dag actief blijft.

Op de volgende pagina's vindt men de technische beschrijvingen van de echolink interface, de aanpassingen voor de Condor 16 en de stekker aansluitingen van de condor.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE HOMEPAGE VAN PE1OPM

Met dank aan PA0RPA, NL12339, PA5082, PE1HUC en PE1BIA voor hun kennis, donaties van middelen, medewerking en rapporten.