DIPOOL VOOR PORTABEL GEBRUIK

Voor portabel gebruik heb ik nagenoeg dezelfde antenne gemaakt als de QTH antenne, met dat verschil dat ik de been lengte op 2*20 meter heb gehouden. De werking van de antenne is in principe hetzelfde. Aan het uiteinde van de dipool benen heb ik een isoleer ei van keramiek geplaatst met daaraan weer 3 meter 4 mm gevlecht polyester touw. (zie foto 1 hieronder). In het middenpunt van de dipool zit ook eenzelfde eigengemaakte kippenladder van 15 meter lengte, zoals dat ik op mijn QTH gebruik. Aan het uiteinde van de kippenladder gebruik ik een zogenaamde pluimstekker (zie foto 2) afkomstig van Conrad. Deze heeft als voordeel dat de stekker verend is, waardoor het contact optimaal blijft in de stekkerbus.

De dipool antenne
stekker aansluiting
verlengstuk
bamboo
Klik op de foto's voor een grote versie

Om eventueel in het veld de kippenladder te verlengen heb ik 2 verlengstukken (zie foto 3) gemaakt van 10 meter, die standaard in de noodkist zitten, uitgevoerd met dezelfde pluimstekkers.
Deze HF antenne wordt dus in de portabele mast gehesen en de uiteinde van de dipool word aan beide kanten aan stokken (zie foto 4) gemonteerd door middel van de genoemde polyester touwen. Deze stokken bestaan uit 2 bamboo stokken van 2,10 meter, die in het veld boven elkaar gebonden worden. Zodoende ontstaat er een stok van 4 meter hoog die door middel van 2 tui draden (foto 4) afgespannen kan worden. De stokken op foto 4 worden door de tuidraden bij elkaar gehouden voor opslag, en vormen dus een setje.